Názor: Umělá inteligence hloupější než lidé? Bizár superdebaty jménem Matylda

„Slečna, paní, Matylda, to..“ Postrach novinářů nebo absurdní přešlap České televize? Aneb veřejnoprávní televize představila umělou inteligence v roli moderátora.

Ať už s Matyldiným výběrem souhlasíte či nesouhlasíte, jedna velmi zásadní otázka po jejím představení veřejnosti zní: Měli by se novináři po příchodu umělé inteligence do mediálního světa obávat o své pracovní pozice?

„Virtuální moderátorka dostala k dispozici programy stran, hnutí a koalic týkající se budoucnosti a digitalizace, a také životopisy jednotlivých předsedů. Z nich vytvořila několik otázek, které sama položí hostům Superdebaty,“ řekl zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský.

Každý kandidát v superdebatě dostal od Matyldy jednu otázku jako například Jan Hamáček, jehož odpověď byla ještě víc zmatená, než výběr otázky, i když je to zdánlivě nemožné: „Kdybyste se v budoucnosti znovu narodil stejný jako dnes, jen byste byl robot nebo android, co byste na sobě změnil?“

Další otázka ještě posunula hranice irelevantnosti. „Co byste dělal, kdybyste měl superschopnost, a jaká by to byla?,“ kterou dovedl k dokonalosti Tomio Okamura svojí odpovědí:  „V druhé části odpovědi bych vyhodnotil velice sympatický vzhled Matyldy…“ a když už to vypadalo, že víc sexistický být nemůže, dodal: „…většinou to jsou právě ty sympatické ženy a mají takový velmi atraktivní vzhled, takže je vidět, že Česká televize jde správným směrem.“

Proč s takovou škálou informací vybrala Matylda takhle nesouvisející otázky? „Vygenerovala vždycky několik těch otázek a my jsme vybrali tu, která nám přišla úplně nejlepší,“ objasnila Martina Riebauerová celou situaci. Dá se předpokládat, že tyto otázky byly vybrány záměrně pro zaujetí publika. Stále byly ale vytvořené umělou inteligencí s přístupem ke všem údajům o kampaních a volebních programech. Dalo by se tedy předpokládat, že se tato znalost ve formulaci otázek projeví – což se nestalo.

„Autoři umělé neuronové síti předložili 45 terabytový balík textových dokumentů“ upřesnila počet Matyldou zpracovaných informací moderátorka Jana Peroutková. Využití těchto informací se však v debatě neobjeví a při vygenerovaných otázkách typu „Co je podle vás na dnešním internetu nejhorší?“ se celý proces zdá naprosto zbytečný.

Dost však o otázkách Matyldy a vraťme se k té naší úvodní: Takže měli by se novináři po příchodu umělé inteligence do mediálního světa obávat o své pracovní pozice? Jako odpověď bych použila příspěvek z údajného Matyldina twitterového účtu: ,,Počkat, to nebyl celý jenom blbej sen?“

autorka kresby: Anna Koudelková

Přidat komentář